Om oss


I hjärtat av Gamlestan (endast fem minuter från centrala Göteborg)

ligger den trevliga restaurangen Sorento. Här blandar man internationella rätter med traditionell husmanskost följt av deras egen specialitet som består av persisk mat.

Restaurang Sorento har varit verksamt sen 1990 och är därmed Göteborgs äldsta restaurang som serverer persisk mat.

Hit kommer besökare dagtid för att äta lunch som vanligtvis består fyra olika alternativ som byts ut varje dag, där alltid en persisk rätt finns att tillgå på menyn.

Persisk matkultur


Det persiska köket.
Iranska köket eller persiska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i Iran.
Det iranska köket har gamla anor och härstammar från sasanidisk tid för ca 2 000 år sen. Det soliga klimatet i kombination med tillgång till bra odlingsmarker och vatten ger bra förutsättningar för jordbruk vilket ger landet tillgång till ett brett sortiment av råvaror och ingredienser. Maten skiljer sig en del mellan olika regioner men en hel del rätter förekommer i hela Iran. 
Det iranska köket består av många smakkombinationer, som sällan är starka (i bemärkelsen heta) men ofta rikligt kryddade. Saffran och gurkmeja är två kryddor som används ofta. Örter som tex dill, persilja och koriander smaksätter ofta i maten. Ris är den vanligaste kolhydratskällan även om bröd, potatis och pasta förekommer. Persiskt ris lagas med en speciell metod. Det serveras antigen bara som det är eller blandas med sura bär (berberisbär) eller med örter eller bönor. Saffransris är ett persiskt specialitet.
Lammkött är det populäraste köttet i Iran men även nötkött är vanligt förekommande. Köttet tillagas i grytor eller grillas. Även kyckling används ofta i iranska rätter. Eftersom det nordindiska köket är en variant av det iranska köket tillagas fågel ofta på samma sätt som det indiska köket. ”Khoresh-e fesenjan” är en typisk persisk fågelrätt. Såsen blir i den redd med malda valnötter och utspädd med pressade granatäpplen, en frukt som är vanlig i det persiska köket.
Till maten serveras ofta sallader eller Mast o khiar (persisk tzatziki) tillsammans med såser som ofta baseras på yoghurt, ägg eller matolja. Färsk eller inkokt frukt är vanliga efterrätter. Ofta erbjuds även te, kakor, nötter och frön. Iran är en av världens största producenter av nötter. Pistage som produceras i Iran håller väldigt hög kvalitet. Rosenvatten är en vanlig arom i bakelserna i det persiska köket.
På det persiska nyåret Norouz serveras det traditionellt fisk och rökt fisk med örtdoftande ris (Sabzi polow).

Nedan kan ni se ett litet urval ifrån de olika katogorierna. 

restaurang sorento persiskt mat svensk husmanskost bar grill gamlestaden göteborg

Grillat Kabab

Barg: Grillspett på oxfilé.
Koobideh: Köttfärsspett ( lamm eller nöt).
Joojeh kabab: kycklingspett.
Chenjeh: Lammfiléspett.


restaurang sorento persiskt mat svensk husmanskost bar grill gamlestaden göteborg

 Grytor Khosresh


Khoresh bademjan
Ghormeh sabzi
Fesenjanrestaurang sorento persiskt mat svensk husmanskost bar grill gamlestaden göteborg

Risrätter Polo

Zereshk polo
Baghala polo
Lubia polo
Sabzi polo
Tahchin


restaurang sorento persiskt mat svensk husmanskost bar grill gamlestaden göteborg

Kontakta oss